Navigation MenuRealWire Limited

Delivering Relevance, Releasing Influence

Tweet Facebook LinkedIn
Press Release

BD lanceert bloedafnamebuis voor circulerend celvrij DNA ten behoeve van kanker- en niet-invasieve prenatale testtoepassingen

Media
Links

CE-IVD-gemarkeerd PAXgene® Bloed ccfDNA-buis verkrijgbaar in West-Europa

Franklin Lakes (New Jersey, VS) en Eysins (Zwitserland), 21 februari 2018 – BD (Becton, Dickinson and Company) (NYSE: BDX), een toonaangevend, wereldwijd opererend medisch-technologisch bedrijf, maakte vandaag bekend dat de CE-IVD-gemarkeerde PAXgene® Blood ccfDNA-buis in de handel wordt gebracht binnen de Europese Economische Ruimte en Zwitserland (West-Europa). De plastic bloedafnamebuis, compleet met een bedrijfseigen additief voor monsterstabilisatie en met BD Vacutainer® Hemogard™-technologie ter bescherming van de veiligheid van de zorgmedewerker, is ontworpen om te komen tot nauwkeurige en reproduceerbare resultaten bij moleculaire diagnostische testen met circulerend celvrij DNA (circulating cell-free DNA, ccfDNA), zoals kankertesten en niet-invasieve prenatale screening. Het product is ontwikkeld door PreAnalytiX GmbH, een joint venture van BD en QIAGEN.

Cellen, waaronder foetale cellen, tumorcellen en cellen van getransplanteerde organen, geven DNA vrij in de bloedbaan. Via een bloedafname kan dit DNA met behulp van PCR (Polymerase Chain Reaction) of NGS (Next-Generation Sequencing) worden geanalyseerd om inzicht te verkrijgen in de genetische kenmerken van een zich ontwikkelende foetus, een tumor of een getransplanteerd orgaan. Dankzij moleculaire diagnostische testen van het ccfDNA kunnen artsen de nodige biologische inzichten verwerven waardoor ze op actie kunnen overgaan, zonder dat een weefselbiopsie of soortgelijk invasief onderzoek nodig is.

De PAXgene Blood ccfDNA-buis vormt voor klinische laboratoria een oplossing voor het stabiliseren van monsters wanneer deze niet op dezelfde dag van afname kunnen worden verwerkt. Bij standaard EDTA-buizen is verwerking binnen enkele uren noodzakelijk voordat cellen sterven en genomisch DNA vrijgeven in het bloedplasma (en daarmee het interne ccfDNA-profiel veranderen). De PAXgene-buis beschikt over een unieke stabilisatiechemie die het mogelijk maakt dat er meerderedagen mogen zitten tussen de afname en de verwerking: hiermee wordt een kritieke logistieke horde aangepakt voor referentielaboratoria die moleculaire testen buiten de ziekenhuisomgeving aanbieden.

“Veel moleculaire diagnostische bedrijven, met name bedrijven die actief zijn op het gebied van kanker, zijn bezig met het ontwikkelen van nieuwe testen voor het monitoren en screenen van patiënten. Ze hebben nood aan een veilig en klinisch aanvaardbaar systeem voor bloedafname en verwerking van ccfDNA waarmee ze een monster zodanig kunnen stabiliseren dat de extractie van ccfDNA mogelijk maaktna transport vanuit een andere locatie, iets wat niet mogelijk is met EDTA-buizen”, aldus Frank Augello, General Manager van PreAnalytiX GmbH. “Dit product zal eraan bijdragen dat moleculaire diagnostische bedrijven in West-Europa die testen op ccfDNA-basis aanbieden, sneller hun markt kunnen vergroten en, uiteindelijk, meer patiënten toegang kunnen bieden tot geavanceerde gezondheidszorg.”

“Het reducren van pre-analytische fouten is van essentieel belang voor het waarborgen van de nauwkeurigheid van moleculaire diagnostische testen,” aldus Uwe Oelmueller, Ph.D., vicepresident en hoofd Moleculaire Diagnostische Ontwikkeling Monstertechnologieën bij QIAGEN GmbH. “We hebben er alle vertrouwen in dat de CE-IVD-gemarkeerde versie van de PAXgene Blood ccfDNA-buis robuust, veilig en betrouwbare en reproduceerbare, op ccfDNA gebaseerde testresultaten oplevert. Daarmee zal dit product bijdragen aan een betere toegang tot moleculaire diagnostische testen in West-Europa.”

Sinds 2016 brengt PreAnalytiX een research use only (RUO)-versie van de PAXgene® Blood ccfDNA-buis, samen met de QIAsymphony® PAXgene® Blood ccfDNA-kit, in de handel als een volledig geïntegreerd en gestandaardiseerd systeem dat alle stappen van pre-analytische verwerking bestrijkt: het verzamelen, stabiliseren, vervoeren en bewaren van bloed en het isoleren van hoogwaardig ccfDNA. De RUO-versie van de buis is qua formaat en stabilisatiechemie gelijk aan de nieuwe versie met de CE-markering. De RUO-versie van de buis zal worden stopgezet wanneer de klanten overschakelen op de versie met de CE-IVD-markering. Ga voor meer informatie naar https://www.preanalytix.com/products/blood/ccfDNA/paxgene-blood-ccfdna-tube-ivd-use.

Over PreAnalytiX
PreAnalytiX, een joint venture van BD en QIAGEN, ontwikkelt, vervaardigt en verkoopt geïntegreerde en gestandaardiseerde systemen voor het afnemen van monsters en het stabiliseren en zuiveren van hoogwaardig RNA, micro-RNA en DNA uit menselijk bloed, beenmerg of weefselmonsters. Het bedrijf bedient gezondheidszorginstellingen, academisch onderzoekers, klinische laboratoria en de farmaceutische industrie met een grote verscheidenheid aan handmatige en geautomatiseerde producten.

Over BD
BD is een van de grootste, wereldwijd opererende medisch-technologische bedrijven ter wereld en richt zich op het verbeteren van de gezondheidszorg voor een betere wereld, door het bevorderen van medische ontdekkingen, diagnostiek en het leveren van zorg. Het bedrijf ondersteunt de helden aan de frontlinie van de gezondheidszorg via de ontwikkeling van innovatieve technologieën, diensten en oplossingen die bijdragen aan de vooruitgang van zowel de klinische behandelingen voor de patiënten als de klinische processen voor de zorgverleners. BD en haar 65.000 werknemers hebben een passie en commitment om de patiëntuitkomsten te helpen verbeteren, de veiligheid en doelmatigheid van het zorgverleningsproces van artsen te verbeteren, laboratoriumwetenschappers in staat te stellen ziekten beter te diagnosticeren en de mogelijkheden van onderzoekers te vergroten op het gebied van ontwikkeling van de volgende generatie diagnostiek en therapeutica. BD is in nagenoeg ieder land aanwezig en werkt overal ter wereld samen met organisaties om enkele van de meest uitdagende wereldwijde gezondheidskwesties aan te pakken. Door nauw samen te werken met klanten, kan BD eraan bijdragen uitkomsten te verbeteren, kosten terug te brengen, de efficientie te verhogen, de veiligheid te vergroten en de toegang tot zorg uit te breiden. In 2017 trad het bedrijf C. R. Bard, inclusief zijn producten, toe tot de BD-familie. Ga naar www.bd.com voor meer informatie over BD.

Over QIAGEN
QIAGEN N.V., een in Nederland gevestigde houdstermaatschappij, is de toonaangevende mondiale aanbieder van Sample to Insight-oplossingen waarmee klanten waardevolle moleculaire inzichten kunnen verkrijgen uit monsters die de bouwstenen van het leven bevatten. Met onze monstertechnologieën kan men DNA, RNA en eiwitten uit bloed, weefsel en andere materialen isoleren en verwerken. Testtechnologieën maken deze biomoleculen zichtbaar en gereed voor analyse. Bio-informaticasoftware en kennisbanken interpreteren gegevens om vervolgens relevante inzichten te rapporteren waar actie op ondernomen kan worden. Automatiseringsoplossingen bundelen deze samen in naadloze en kosteneffectieve werkstromen. QIAGEN biedt meer dan 500.000 klanten rond de wereld oplossingen op het gebied van Moleculaire Diagnostiek (menselijke gezondheidszorg), Toegepast Onderzoek (forensische geneeskunde, diergeneeskundig onderzoek en voedselveiligheid), Farma (farmacie- en biotechbedrijven) en Academie (medisch-wetenschappelijk onderzoek). Per 30 september 2017 had QIAGEN ongeveer 4600 mensen in dienst, verspreid over ruim 35 vestigingen wereldwijd. Nadere informatie vindt u op http://www.qiagen.com.

Toekomstgerichte verklaringen
Dit persbericht bevat bepaalde toekomstgerichte verklaringen ('forward-looking statements', zoals gedefinieerd in de federale effectenwetgeving van de VS) met betrekking tot de PAXgene Blood ccfDNA-buis. Toekomstgerichte verklaringen kunnen worden herkend aan het gebruik van woorden als 'zullen', 'voornemens zijn', 'van plan zijn', 'geloven', 'verwachten' of andere woorden van vergelijkbare strekking. Al deze verklaringen zijn gebaseerd op de huidige verwachtingen van BD en brengen een aantal bedrijfsrisico's en onzekerheden met zich mee die ertoe kunnen leiden dat de werkelijke resultaten wezenlijk verschillen van de verwachte resultaten die beschreven, geïmpliceerd of verwacht worden in een toekomstgerichte verklaring, met inbegrip van, maar niet beperkt tot, wijzigingen in regelgeving, concurrentie, snelle of onverwachte veranderingen in technologieën en het vermogen om de markt te veroveren. Wij zijn niet van plan toekomstgerichte verklaringen bij te werken ter weerspiegeling van gebeurtenissen of omstandigheden die plaatsvinden na de datum van dit persbericht, tenzij toepasselijke wet- of regelgeving dit vereist.

###

Contactpersonen:
Gwen Gordon
BD Public Relations
+1 858 812 3724
gwen.gordon@bd.com

Monique N. Dolecki
BD Investor Relations
+1 201 847 5378
monique_dolecki@bd.com