Navigation MenuRealWire Limited

Delivering Relevance, Releasing Influence

Tweet Facebook LinkedIn
Press Release

Cleanwatts maakt de weg vrij voor het ontplooien van energiegemeenschappen

Media
Links

Lissabon, 31 augustus 2021 – Cleanwatts heeft haar vooraanstaande positie als dé OS (besturingssysteem) partner bij uitstek voor lokale energiegemeenschappen versterkt met de lancering van Portugal’s eerste energiegemeenschap onder het nieuwe wettelijke kader dat onlangs is omgezet vanuit de EU-richtlijn voor hernieuwbare energie (RED II).

Miranda do Douro, een gemeente in het noorden van Portugal met een bevolking van bijna 10.000 mensen, is de eerste in een pijplijn van meer dan 100 gemeenschappen die Cleanwatts de komende maanden in heel Portugal wil gaan lanceren. Elke gemeenschap voor hernieuwbare energie die door Cleanwatts wordt ontwikkeld, begint met een enkele klant en in dit geval toonde de lokale afvaardiging van Santa Casa da Misericórdia interesse om deze cruciale rol te spelen.

Santa Casa da Misericórdia is een Portugese liefdadigheidsinstelling opgericht in 1498 met als voornaamste doel het ondersteunen van mensen die getroffen zijn door ziekte of handicap alsook het verzorgen van verlaten pasgeborenen. De organisatie is naar het buitenland uitgebreid en heeft inmiddels meer dan 45.000 werknemers in dienst en opereert op meer dan 2.000 locaties wereldwijd. In Portugal is de instelling actief op 388 locaties en bedient dagelijks meer dan 165.000 mensen.

“We zijn er trots op de eerste instelling in Portugal te zijn met een erkende energiegemeenschap. Wij geloven dat dit niet alleen een voordeel is voor onze instelling maar voor alle leden van de gemeenschap. Cleanwatts heeft zeer nauw met ons samengewerkt. Haar voorstel vergde geen investering en daarom zou ik deze optie zeker aan andere instellingen aanbevelen om de energiekosten en de ecologische voetafdruk te verminderen.” – Arménio Gomes, vice-voorzitter van Santa Casa da Misericórdia uit Miranda do Douro.

Energiegemeenschappen zullen overal exponentieel groeien naarmate de wereld overgaat op gedistribueerde opwekking, opslag en consumptie van schone energie en de elektrificatie van mobiliteit, verwarming, koeling en vele industriële processen. Gedigitaliseerde en gedecentraliseerde energie netwerken, ook wel energiegemeenschappen genoemd, voorzien in de dringende behoefte om de samenleving CO2-neutraal te maken en er tegelijkertijd voor te zorgen dat lokale gemeenschappen toegang krijgen tot betaalbare schone energie en flexibele lokale netwerken. In Europa zal naar verwachting 37% van de huishoudens tegen 2050 deelnemen aan energiegemeenschappen, terwijl in de VS gemeenschapsprojecten voor zonne-energie vandaag al 11% van alle verkochte energie in het land vertegenwoordigen en er alleen vorig jaar al 3.1GW aan gemeenschapsgerichte zonnepanelen-capaciteit werd toegevoegd.

Ontworpen om tegemoet te komen aan de complexe behoeften van energiegemeenschappen combineert Cleanwatts de voordelen van real-time energie-efficiëntie met de mogelijkheid om een breed scala aan lokale activa te activeren (alle apparatuur die energie genereert, verbruikt of opslaat) en zo de waarde van de in een gemeenschap opgewekte, geconsumeerde en opgeslagen energie te maximaliseren, waarbij schone energie wordt geleverd tegen een prijs die ver onder die van conventionele elektriciteit ligt.

Het Cleanwatts OS is modulair ontworpen en zeer aanpasbaar aan verschillende wettelijke kaders en specifieke behoeften van typische lokale deelnemers, waaronder commercieel vastgoed en industriële ondernemingen, eengezinswoningen, flat- en appartementsgebouwen, gemeentelijke gebouwen, scholen, universiteiten en ziekenhuizen. Van cruciaal belang is dat het platform ook een Virtual Power Plant (VPP) gebruikersinterface bevat, speciaal ontworpen om een breed scala aan energieverbruikers samen te voegen en zo balanceringsmarkten mogelijk te maken ter ondersteuning van lokale netbeheerders. In dit opzicht is de Cleanwatts aanpak om energiegemeenschappen te bedienen een ‘game changer’, door een eenvoudige en flexibele oplossing te bieden met intelligente besturing, ontworpen om alle lokale behoeften in real-time te verwerken en te optimaliseren, van ‘achter de meter’ toepassingen tot ‘voor de meter’ lokale marktvereisten.

Cleanwatts is al leider in de ontwikkeling van energiegemeenschappen in Portugal sinds ruim vóór de invoering van het nieuwe wettelijke kader en heeft verschillende pilots afgerond waarin de voordelen van haar gekozen aanpak duidelijk zijn aangetoond. De energiegemeenschap van Santa Casa da Misericórdia uit Miranda do Douro is de eerste die is goedgekeurd onder het nieuwe wettelijke kader van Portugal dat sinds 2020 van kracht is. Deze energiegemeenschap integreert zonnepanelen die op verschillende daken zijn geïnstalleerd, waardoor de organisatie haar eigen energiekosten kan verlagen met minstens 10% vergeleken met de standaard marktprijs van elektriciteit. In de komende maanden zal de energiegemeenschap groeien, waarbij andere lokale energieverbruikers en prosumenten van zonne-energie zullen worden toegevoegd voor het collectieve voordeel van de gemeenschap.

“We zijn bijzonder trots op het bereiken van deze mijlpaal, vooral gezien de positieve sociale impact die deze transitie zal hebben op de lokale burgers. In een tijd waarin de energieprijzen in heel Europa de pan uitrijzen, is het belangrijk om te benadrukken dat energiegemeenschappen een effectieve oplossing bieden voor twee enorme uitdagingen: klimaatverandering en energiearmoede. Ons besturingssysteem is ontworpen om de voordelen van de wereldwijde energietransitie te versnellen door lokale deelnemers toegang te geven tot betaalbare en lokaal geproduceerde schone energie en tegelijkertijd flexibiliteit en leveringszekerheid voor de hele gemeenschap te garanderen.” - Michael Pinto, CEO en medeoprichter van Cleanwatts.

Cleanwatts rolt haar besturingssysteem voor energiegemeenschappen ook uit in andere belangrijke markten in Europa en de VS.

Over Cleanwatts
Cleanwatts is in 2020 opgericht door de integratie van Virtual Power Solutions (VPS) en verschillende startups actief op het gebied van gedigitaliseerd energiebeheer. De missie van het bedrijf is het vereenvoudigen, versterken en versnellen van de decarbonisatie van energie voor klanten over de hele wereld. Cleanwatts bereikt dit door zich te concentreren op twee vlakken die financiële, ecologische en sociale voordelen voor haar klanten opleveren: slimme energie-efficiëntie geleverd als een service en betaalbare schone energie, eveneens aangeboden als een service. Cleanwatts beheert momenteel meer dan 2TWh op meer dan 2.000 locaties in verschillende industrieën, internationale luchthavens en lokale gemeenschappen.

Het aanbod van Cleanwatts is ontworpen om de bedrijfskosten, complexiteit, volatiliteit en onvoorspelbaarheid met betrekking tot energie inkoop, verbruik, opwekking, opslag, balancering en handel te verminderen. Het bedrijf biedt haar diensten aan via haar gepatenteerde “wing-to-wing’ softwareplatform waarmee klanten hun energieverbruik in real-time kunnen beheren, optimaliseren en controleren, van ‘achter de meter’ toepassingen tot ‘voor de meter’ balanceringsdiensten. Het bedrijf fungeert als een slimme nutsvoorziening en biedt eveneens ‘zero capex’ (geen investering benodigd) oplossingen die betaalbare schone energie leveren aan lokale gemeenschappen door middel van meerjarige servicecontracten.

LinkedIn
Cleanwatts

Contact:
Pedro Galinha | Senior Account Executive
BloomCast Consulting

pedrogalinha@bloomcast.pt | +351 933 030 108